شب قدرم تغییر کرد

گفتگو با حجت الاسلام مهدی دردمند
حجت الاسلام مهدی دردمند، (متولد۱۳۶۱، ورود به حوزه ۱۳۸۰، ورود به دانشگاه علوم حدیث ۱۳۹۰، سابقه تبلیغ ۶ سال، سابقه تدریس ۲ سال) از دانش پژوهان دوره دین فطری که گام اول دوره را با موفقیت به پایان رسانده است.
شما علاوه بر تحصیلات حوزوی، تحصیلات دانشگاهی هم دارید. لطفا بفرمایید در چه مقطع و رشته ای تحصیل کرده اید؟
– کارشناسی ارشد رشته فلسفه اخلاق
– چگونه با دوره آموزشی دین فطری آشنا شدید؟
– از طریق یکی از همکاران. ایشان فایلها را از سایت دانلود کرده بودند و بعد از اینکه خودشان گوش داده بودند به من گفتند جالب است. من هم از تعدادی دوستان دیگر تحقیق کردم و به خاطر علاقه ای که داشتم، آموزش دوره را شروع کردم.
– آموزش دوره برای شما چه مدت طول کشید؟
– به دلیل اینکه مشغول تدریس هم بودم و از طرفی نمی خواستم به راحتی از کنار مطالب عبور کنم، مجموعن ۲ ماه طول کشید البته وقفه هایی افتاد که با هماهنگی با استادیار محترم بود.
– به نظر شما، آقای دردمند قبل از گوش دادن به این فایل ها و گذراندن دوره آموزشی، با آقای دردمند بعد از آموزش چه تفاوت هایی دارد؟
– ما روحانی ها به راحتی هر سخنی را نمی پذیریم، فکر نمی کردم به این راحتی ها جذب مطالب استاد عظیمی بشوم، خصوصاً تا جلسات سوم هم با تردید جلو آمدم؛ ولی بحث خلقت نوری ائمه (ع) ـ فکر می کنم جلسه چهارم یا پنجم ارائه شد ـ که واقعاً سوال چندین ساله ذهن من بود، به خوبی پاسخ داده شد و من را بیشتر جذب کرد.
تفاوتی که می فرمایید، عمیقاً هم در نمازم، هم در شب قدرم، هم در رفتارم با خانواده و همسر و پدر و مادرم پیدا شده است. اینقدر من جذب شده ام که شاید در این مدت از همسرم گرفته تا خواهرم و بعضی از فرزندان خواهرانم و تمام دوستانم را به آموزش دوره ترغیب کرده ام و بعضی از آنها هم برای آموزش ثبت نام کرده اند. یعنی اگر اشتباه نکنم نگرش عوض شد، هرچند ناآشنا هم نبودیم و با مباحث انسان شناسی، از طریق جلسات و نوشته های استاد طاهرزاده آشنا بودیم و در جلسات ایشان شرکت می کردیم؛ ولی بحثهایی که حاج آقا در دروه آموزشی دین فطری مطرح کردند هم پوشانی خیلی خوبی دارد. بحث توحید آن با بحث معاد و بحث معاد آن با انسان شناسی و نبوت کاملاً همدیگر را با نظریه بذل بی نهایت می پوشاند و به هم این دلیل خیلی تاثیر گذار بود که البته این نشان می دهد استاد عظیمی در مسائل اخلاقی هم از وارستگی باطنی برخوردار هستند که این خود، اثر را دو چندان کرده است.
– شما فرزند هم دارید؟
حجت الاسلام دردمند: بله یک فرزند دو ساله دارم.
– به نظر شما این مباحث چه فایده و اثری در تربیت فرزند دارد؟
– قطعاً تأثیر گذار خواهد بود. در سایت مؤسسه خواندم که هدف گذاری بعدی شما بحث تربیت و خانواده است و متوجه شدم که تا این دوره را نگذرانم، نمی توانم در آن دوره شرکت کنم و در واقع هدف گذاری اصلی آنجا است. ولی من همین جا جذب شدم و انشاءالله توفیقی باشد که در آن دوره هم شرکت کنم.
– شما سال ۸۰ وارد حوزه شده اید،اگر در همان سالهای ابتدایی ورودتان به حوزه علمیه با این مباحث آشنا می شدید، به نظرتان چه اتفاقی می افتاد؟
– هر چند من با این گونه مباحث ناآشنا نبودم اما با این مجموعه اگر در آن موقع آشنا می شدم، قطعاً در هدایت تحصیلی ام اثر می گذاشت. چون یکی از خلأهایی که من تو دوران تحصیلم داشتم و خیلی حسرتش را میخورم، همین هدایت تحصیلی بود و کسی نبود که ما را راهنمایی کند. با این مباحث انسان هم انگیزه بیشتر پیدا میکند و هم خود به خود به اهمیت و جایگاه علوم مختلف رایج در حوزه پی می برد.
– فایل هر جلسه آموزشی را چند بار گوش می دادید؟
– هر فایل را یک بار؛ اما بعضی جاها که خیلی خوشم می آمد، بر می گشتم و دوباره گوش میدادم. خلقت پیامبر (ص) را یادم هست که برگشتم یا مثلاً بحث عذاب قیامت که از نوع ادراک هست و چند مثال دقیق را استاد در آن قسمت مطرح کرده اند برای اینکه عالم برزخ عالم شهود مقام نفس است.
– شما از مباحث یادداشت برداری هم می کردید؟
– نه متاسفانه! چون فرصت نبود، همان کاربرگها را پیاده می کردم، بعد تایپ می کردم؛ ولی به همسرم توصیه کردم که حتماً یادداشت بردارد چون خودم بعضی اوقات بر می گردم و یادداشتهای ایشان را نگاه می کنم .
– به نظر شما نخ تسبیح تمام این مباحث چیست؟
– با این مباحث می شود اصول و فروع دین و خصوصاً بحث انسان شناسی را کنار هم جمع کرد؛ البته به شرط اینکه این مباحث خوب تبیین و تفهیم شود. در تعبیری که استاد به کار می بر ند ـ بذر بی نهایت ـ انسان بذر بی نهایت است و بی نهایت یعنی همان توحید و عاقبت این بذر یعنی معاد. امامت چیست؟ امامت همان گلی است که این بذر از آن موجود می شود. البته اگر انسان پوسته را بشکافد احکام هم همه در همین راستا است و همه اعمال و مناسک برای این هست.
– این نوع از سیستم آموزشی غیر حضوری را چگونه ارزیابی می کنید؟
– خیلی عالی بود. علاوه بر اینکه بحثهای استاد از انسجام خوبی برخوردار است؛ ولی این بحث توسط این سیستم و این فرآیند، در چند مرحله چکش کاری می شود: یک مرحله در تشخیص عنوان بحث است که دانش پژوه برای فهم بحث باید در آن خوب دقت کند. مرحله دیگر سؤالات ذهنی است که قدرت باز پروری دارد و مرحله سوم همان نظارت استاد یار است.
– نقص دوره آموزشی را در چه دیدید؟
– نقص خاصی را مشاهده نکردم الان چیزی در ذهنم نیست.
– با توجه به اینکه آموزش غیر حضوری بود و استاد در کنار شما نبود تا سؤالات خود را از ایشان بپرسید آیا در طول دوره برای شما سؤالی پدید آمد که در جلسات بعدی پاسخ آن را دریافت کنید؟ چند درصد این سوالات جواب پیدا کرد؟
– بله. بیش از ۸۰ درصد سوالات در جلسات بعدی حل شد.
– سعی کردید این مباحث را به طور منسجم از ابتدا تا انتها اجرا بکنید؟
– نه. من بخش مرگ و صور حشر ملکات و برزخ را در ماه مبارک رمضان بیان کردم و خیلی استفاده کردم.
– در پایان اگر سخن یا نکته ای دارید بفرمایید.
– در پایان باز هم باید بگویم من با این مباحث ناآشنا نبودم، از بچگی و دوران دبیرستان در جلسات اخلاق شرکت می کردم ـ هرچند اصلاً مطالب و مفهوم را نمی فهمیدم ولی می رفتیم ـ اما اثری که این دوره برای من داشت واقعاً غیر قابل انکار بود. نمازم تغییر کرد حتی شب قدر امسال من هم تغییر کرد و به خاطر آموختن این مباحث دعای ویژه برای استاد عظیمی کردم.
– ممنون که در این گفتگو شرکت کردید.
موسسه فرهنگی به سوی بی نهایت، برگزارکننده دوره های تخصصی آموزش دین فطری و مهارتی مبتنی بر نگرش دین فطری تحت نظارت حجت الاسلام والمسلمین استاد عظیمی
ثبت نام در دوره های آموزش تخصصی دین فطری
دیدگاهتان را بنویسید